Rejse til Bali – vores fantastiske eventyr

Rejse til Bali – vores fantastiske eventyr

Dette er min personlige guide til Bali – 1 måned fyldt med oplevelser. Indlægget er fyldt med gode tips og erfaringer, som min kæreste og jeg har erfaret os under vores Bali-eventyr i juni 2022. Guiden tager udgangspunkt i Ubud og Canggu, samt en lille bonus guide omkring Gili-øerne med konkrete to-dos på Gili Air.

Indlægget er bygget op således:

Ubud
🧡 Spisesteder
🧡 Seværdigheder
🧡 Overnatning

Canggu
🧡 Spisesteder
🧡 Seværdigheder
🧡 Overnatning

Gili Air (bonus)
🧡 Alt du skal vide om Gili Air

Får du noget ud af dette indlæg eller har du tilføjelser, er du både velkommen til at kontakte mig, eller dele det med vedkommende som kunne have interesse i denne viden.

Rigtig god fornøjelse, tak.

10 ting du skal vide om Bali

  1. Valutaen er Indonesiske Rupiah, som er deres foretrukne betalingsmiddel. Dog tager de fleste kort, men der tillægges ofte et mindre gebyr (2-4%). 100.000 Indonesiske Rupiah svarer til ca til 50 kr. (juni 2022).
  2. Ved templer og turistattraktioner er der stor sandsynlighed for at se aber. Sørg for ikke at have noget i hænderne, men gem det væk i tasken. Vi så folk miste deres telefoner, drikkevare og mad. Bare rolig alle fik deres værdier igen, så snart aberne fik lidt mad.
  3. Den nemmeste transportmulighed er scooter. Man kan vælge at leje en scooter en hel dag, for et mindre beløb. Vælger man denne mulighed skal man helst være rutineret på en scooter, da trafikken er meget voldsom. Vi så rigtig mange uheld, som var forårsaget af uerfarne i trafikken. Så pas på. Vi kan anbefale at downloade Grab-appen. Som fungerer på samme måde som Uber. Grab er billigt (både scooter og bil) – på en scooter, har vi skullet betale ca. 4-5 kr. for ture på 3-5 km. Evt. lej en chauffør for en hel dag (bil). Det gjorde vi 2 gange og var en helt fantastisk måde at komme rundt og opleve de mange flotte turistattraktioner på. Det koster ca. 300-400 kr. for en hel dag. Jeg anbefaler gerne ham vi havde, skriv til mig hvis nødvendigt.
  4. Juni-vejret er godt, men meget omskifteligt. Det kan regne og tordne voldsomt. Vores oplevelse er at man skal søge ud til kysterne, eller Gili-øerne, hvis man gerne vil have meget sol. I Ubud havde vi ikke meget solskin, da det ligger inde i landet. Husk dog en god solcreme (køb gerne hjemmefra), da UV-indekset er meget højt. (Læs bedste solcreme her)
  5. Covid19 har været hård for Bali og øerne omkring, det mærker og ser man desværre også flere steder. Husk at give drikkepenge (også selvom det typisk er indregnet i regningen), selv det mindste er en stor håndsrækning her. Selvom man ikke kan støtte alt og alle, kan man forsøge at gøre sit.
  6. Pak let da vejret er meget fugtigt. Du behøver ikke at rejse med rygsæk, vi har nemt kunnet komme rundt med almindelige rejsekufferter – også på bådturen til Gili Air.
  7. I forhold til overnatning, kan du med fordel tage et kig på AirBnb. Her er der rig mulighed for at finde utrolig mange flotte boliger, til rigtig gode priser.
  8. Der er rigtig mange vilde hunde på Bali, men vi har ikke oplevet dem som farlige, men nysgerrige. Det er normalt at alle de lokale har 2-3 hunde, men behandler dem ikke som vi gør i Danmark. Hundene kan dog være farlige i trafikken, eftersom de krydser veje som mus – desværre ramte vores chauffør en hund. Igen vær opmærksom i trafikken.
  9. Maden er fantastisk her, der findes et hav af spisemuligheder. Ofte tillægges der en skat oveni de priser som man ser på menuerne, alt mellem 10 til 15% afhængig hvor man er, plus en service-fee. Derudover kan man vælge at tippe dem ekstra.
  10. Balineserne er virkelig et sødt folkefærd, meget snakkesalige og venlige og gode til engelsk. Vi har endda oplevet dem som meget bedre til engelsk, end spanierne var det i Sydspanien da vi boede der.

Vores dage i Ubud

Vi startede vores tur i Ubud, som overordnet har været en rigtig god oplevelse. Ubud er mere en stille-og-rolig vibe og mere lokalt, end Canggu eksempelvis. Byen har masser af veganske cafeer og har et hav af yoga-muligheder, som vi erfarede mange søgte i netop dette område. Ubud er mere besøgt af Europæer, hvor Canggu er fyldt med Australier.

Når man skal rundt i Ubud, skal man være opmærksom på at det ikke er nemt til fods. Det kan godt lade sig gøre nede i den centrale del af byen, hvor der er nogle OK forhold til fodgængere, men bor man eksempelvis lidt udenfor byen, ligesom vi gjorde (2 km), så skal man derind via scooter eller bil – det er simpelthen umuligt og farligt til fods.

🧡 Bedste spisesteder i Ubud 

Skal du besøge Ubud, kan du måske føle dig inspireret til at prøve en af nedenstående muligheder.

Simply Social: En vildt hyggelig cafe som både kan lave morgenmad og aftensmad. Jeg vil dog mene at det er bedst om aftenen, hvor stemningen i caféen er spot-on. Rigtig god oplevelse.

Suka: Suka er et meget populært sted, både fordi stedet er super cool, men også fordi de laver lækker mad. Alt fra avokadotoast, god kaffe til et hav af forskellige juices, som er frisklavet.

Kiosk: En lille perle, der ligger lidt væk fra den travle bymidte. Her kan man i ro og mag nyde en frisk kokosnød, lidt spanske tapasretter eller deres hjemmelavede crepes der er vildt lækre. Prøv dem også som take-away og der er kræset for den sødeste lille boks.

Dharma: Her bestilte vi tit morgenmad som take-away. Super lækre smoothie bowls, kaffe og juices. Her er det meget billigt, en smoothie bowl koster omkring 20-30 kr. Trods den billige pris, går de bestemt ikke ned på kvaliteten, det smager rigtig godt.

Seeds of life: Et paradis for en veganer, sådan må beskrivelsen næsten være her. Et rigtig godt sted, hvor man kommet helt ned i gear, men samtidig med også får serveret den lækreste veganske mad. Den er faktisk ”raw”, så det er ikke engang muligt at bestille en kaffe her, men det gør skam ikke spor – der var meget andet spændende på menukortet.

Bali pure: Er en virkelig fin lille lokal restaurant, som ligger omkring 2 km uden for Ubud centrum, men bestemt et besøg værd. Her finder du de lækreste veganske retter, som er lavet af den sødeste lokale kvinde.

Anomali coffee: En kæde der i Bali, som også ligger i Canggu. Er perfekt til en croissant og kaffe pitstop.

🧡 Seværdigheder- Hvad skal man opleve i Ubud?

Monkey forrest: En rigtig god turistoplevelse, hvor man får lov at komme helt tæt på aberne. Aberne her er rolige og lever i en stor skov. De får masser af mad, så de er ikke nær så frække og aggressive som ved andre steder. En god oplevelse der ligger tæt på byen.

Rismarker: Noget af det første jeg tænker på, når jeg tænker Bali er rismarker. Så selvfølgelig skulle vi også opleve dette. Især i Ubud er der rig mulighed for at se disse smukke rismarker. Vi har stor respekt for de lokale, som går og arbejder i markerne i de meget høje temperaturer. Meget anbefalelsesværdigt at se. Den rismark vi så hedder Tegallalang.

Vandfald: Generelt for Bali er der mange smukke vandfald. Vi kan anbefale at se Tegenungan vandfald. Her kommer man helt tæt på og oplever de enorme naturkræfter.

Day clubs: Som noget nyt for os, tog vi på day-clubs, hvilket vi var meget begejstret over. Vi besøgte flere under vores ophold i Ubud, se nedstående hvor jeg har skrevet om de bedste.

Omma: Et virkelig hyggeligt og meget smukt sted, hvor man nemt kan bruge hele dagen. Vi havde en solseng, som var helt kanon. Stedet har udsigt til det smukkeste vandfald. Booker man en solseng skal man som minimum bruge omkring 500 kr, hvilket er ret billigt. Man får meget for pengene. Dette var vores yndlingssted.

Folk pool and garden: En lille day-club, som ligger tæt på Monkey forrest. Atmosfæren er meget ’’ hyggelig havefest’’. Om aften sætter de film på et stort lærred. Meget hyggelig og stille og roligt.

Cretya: er et mere luksuriøst sted, som er fordelt på flere etager med forskellige pools. Denne day-club har udsigt udover rismarker, hvilket også er meget unikt og bringer en helt tæt på naturen.

Templer: Der findes et hav af forskellige templer i hele Bali. Vi var på en heldags tur, hvor vi besøgte flere forskellige templer. Netop den dag var en hellig dag, så vi oplevede alle de lokale farrede til templerne for at be. En fin og spændene oplevelse.

Kaffesmagning: Bali er kendt for at producere kaffe, især deres Luwak kaffe, hvor fremstillingen er noget speciel. Den foregår nemlig således at det katte lignede dyr spiser kaffebønnen, hvor bønnen bliver forarbejdet i maven på den. Netop forarbejdingen i dyret mave gør at det fjerne kaffen bønnes syrlige samg og gør kaffen mere rund. Vi smagte selv kaffen og den var ganske udemærket. Derudover kan man smage et hav af andre forskellige smage.

Mount batur: Skal der også lidt aktivitet ind i Bali-kalenderen, kan det anbefales at bestige Mount Batur som er det næsthøjeste bjerg på Bali. Man bestiger det tidlig morgen, men man skal være klar på at blive hentet allerede klokken 01-02-tiden om natten. Meningen er at man skal være på toppen ved solopgang (ca. klokken 06) også se den deroppe fra. Desværre var det helt overskyet da vi besteg bjerget, men en god oplevelse alligevel. Man går ca. total 10 km. Husk en varm trøje, da der er koldt på toppen.

🧡 Overnatning

AirBnB: I Ubud boede vi 2 km ude fra Ubud-centrum. Her havde vi en flot lille villa med egen pool. Supergod oplevelse og det viste faktisk at overgå vores forventninger. I Ubud har vi haft de billigste overnatninger, hvor vi har betalt 250 kr. pr. nat ca. Alt i alt en rigtig god oplevelse med høj renlighed og værdi for pengene.

Se billede fra vores bolig herunder.

Vores dage i Canggu

Vi har haft 11 dejlige dage i Canggu, som siges at være Australiernes Mallorca. En sand perle for surfere, madelskere, digitale nomader og folk der bare sætter pris på det gode liv. Canggu forandres hurtigt i disse tider, der bygges rigtig meget og mange især udenlændinge starter forskellige forretninger op, som kan servicere de mange turister inden for mad, overnatning og surfing som er de primære forretninger der igangsættes.

Vi snakkede med flere som før havde besøgt Canggu, som netop understregede at Canggu er i hastig forandring. Et australsk par havde været her for 4 år siden (2018) og trods en epidemi og nedlukning, er flere områder alleredde ugenkendelige grundet alt det nye som bygges.

Der er generelt en meget afslappet stemning i Canggu – en ægte surfer-vibe. Langs hovedvejen og hele vejen ned til strandpromenaden er der dog drøntravlt, hvilket gør sig gældende stort set lige fra morgenstunden til sen aften. Er man i bil kan man godt forberede sig på en lang tur. Det er ikke usandsynligt at 4 km kørsel kan tage over en halv time. Det handler også om at flere steder i Canggu ikke har lyskryds, men i stedet styres trafikken af det lokale politi, men oftest går de hjem omkring klokken 18.00, også er det altså bare først til mølle. Det betyder også at især om aftenen kan det tage meget lang tid at komme frem, hvis man altså ikke er på scooter.

🧡 Bedste i Canggu spisesteder 

Skal du besøge Canggu, kan du måske føle dig inspireret til at prøve en af nedenstående muligheder.

Copenhagen: En lille perle i Canggu. Det er danske ejere bag og stedet er meget populært. Vi har spist her både til morgenmad og frokost – og deres hønsesalat kan varmt anbefales! Kvaliteten af maden er rigtig god, men man skal højst sandsynlig være forberedt på at dele bord med andre gæster på cafeen, men det gør skam ikke spor – det er blot lidt hyggeligt.

Baked: De mestrer at lave æg på sjove og smagfulde måder. Et rigtig pænt sted, der prismæssigt er lidt dyrere end både Copenhagen og Touche, men det er ikke meget. Prøv helt sikkert en ægge-ret og deres surdejsbrød, det går man ikke galt i byen med.

Lolas: En Mexicansk restaurant der har rigtig travl. Der er en rigtig god stemning, men musikken kan virke mere forstyrrende end behagelig. Ja okay, det lød måske en smule gammelt, men den er skam god nok – højtaleren får fuld volumen. Maden er rigtig god.

Touche: Måske den smukkeste cafe i Canggu, hvis man er til rene linjer og den minimalistiske stil. Udover æstetisken er en spot on, så er de også hammerdygtige til at lave mad. Igen er det et sted vi har spist morgenmad på to gange og deres flat white, er måske den bedste flat white som vi overhovedet har fået på hele vores tur. Sikke en oplevelse.

Black Sand Brewery: Øens eneste bryggeri og det er altså et fedt sted. Superflot indretning der lægger op til grin og glade dage. Prøv deres egne fadøl, hvor især Hazy er vidunderlig. Den smager af sommer og sol, også er de også gode til at lave aftensmad. Vi prøvede deres fiskeburger, som gik rigtig godt sammen med deres fadøl. Og som lille bonus, deres cookie med caramel-is, er ubeskrivelig lækker.

Milk & Madu: Et rigtig godt sted, hvor vi spiste en frokost. Her er hyggeligt også køres der en solid happy-hour, hvor man kan smage nogle gode cocktails, øl eller vin. Igen fik vi en fiskeburger her, det var åbenbart bare en vinder i Canggu – men tro mig, den er også helt vild god her.

Penny Lane: Her har du måske øens smukkeste restaurant, i hvert fald hvis man kommer der om aftenen. Stemningen og belysningen er virkelig godt og man får helt lyst til at booke hele stedet og lave den mest fantastiske privatfest, for rammerne er der virkelig. Vi synes at lokationen og stedet er bedre end maden, men helt sikkert en god oplevelse til aftensmad.

Santorini: Velkommen til Grækenland – den følelse får man. Her laver de rigtig godt græsk mad, hvor igen der er gjort meget ud af indretningen i restauranten. Der var fuldstændig proppet da vi var der, men vi fik klemt os ind ved et lille bord i et hjørne, men det gjorde ikke spor for den fulde oplevelse. Om lørdagen er der live-musik på stedet og det giver helt sikkert bare mere til den autentiske græske stemning.

Nude: En rigtig god spiseoplevelse og kan varmt anbefale at komme om onsdagen, hvor de kører tilbud på alle deres burgers. 40k eller hvad der svarer til 20 kr. for alle burgere – vi prøvede næsten dem alle og var godt mætte. Udover burgertilbuddet er der også live-musik om onsdagen. De er hammergode på de sociale profiler, især Instagram.

🧡 Hvad skal man opleve i Canggu? – Seværdigheder

Når du ikke sidder på cafe, læser en bog eller drikker en kokosnød, kan du med fordel prøve noget af dette i Canggu.

Sunday Market: Et rigtig hyggeligt marked, der afholdes hver søndag, som navnet lidt lægger op til, i Canggu. Selv min kæreste synes godt om dette marked og han er altså ikke største markeds-gænger. Det er ikke særlig stort, men det er kvalitet over kvantitet. Jeg selv fandt en sød kjole til 150 kr., mens min kæreste fandt 3 par short til kun 75 kr. total. Udover tøj er der også meget sødt nips og lækre økologiske madbåder.

Stranden ( Echo Beach ): En lang strandpromenade med masser af aktivitet. Promenaden lægger op til lange gåture med en god podcast i øerne, eller bare ren afslapning eller surfing, som jeg også kommer omkring lidt længere nede. Vi befandt os primært på Echo Beach, hvor der både ligger cafeer, surf skoler og strandstole til afslapning. Canggu er ikke kendt for deres badestrande, da det egner sig bedre til vandaktivitet som surfing grundet bølgerne og klippebunden, som man støder på flere steder.

Surfing: Har man lyst til at surfe er Canggu det rette sted at gøre det, også for nybegyndere. Hverken Lau eller jeg har surfet før og der er masser af muligheder for at booke surferundervisning til en rigtig god pris. Vi bookede 2 timers privatundervisning til 325 kr. total, hvilket vi synes var meget fair for en rigtig god og anderledes oplevelse. Har man ikke prøvet at surfe før, så garanterer jeg at man får ømme arme/ skuldre – det er søreme hårdt.

Til festfolket: Canggu er også kendt for fest og farver. Mange tager hertil for at hygge sig og feste. Der ligger nogle gode klubber, mens den mest kendte nok er Finns Club, som selv skriver at de er verdens bedste Day Club. Hvis man ikke fester i Canggu tager man til Seminyak som ligger lige ved siden af Canggu, hvor der er en række natklubber. På vores kærestetur synes vi ikke lige en klubtur og dagen derpå med tømmermænd egnede sig, så vi var ikke på klub, men hørte flere tale positivt om det.

🧡Hvor skal man bo i Canggu? – Overnatning 

Booking: Vi har boet i en lille villa i det der hedder Kalapa Resort, som ligger 3 km fra centrum af byen og strandpromenade. Det har været rart at bo lidt væk, sådan man både har haft roen og byen tæt på. Alt afhængig af hvad man er til, er der et hav af muligheder, både booking af hostels, hoteller eller villaer. Vi har oplevet Canggu som en smule dyrere end Ubud eksempelvis, men ikke meget.

Alt om Gili Air

En ægte paradis-Ø, der tager ca. 3 timer i en fast-boat fra Bali. Vær tålmodig når du står i havnen og skal derover. TIP: lad vær med at aflevere din kuffert til nogle af de lokale, selvom de meget gerne vil hjælpe dig, men det er ikke gratis, selvom man kan få opfattelsen af det er. Vi så flere skulle betale for det.

Ligeledes når du kommer retur til Bali igen og du har en billet til en taxi til den by du skal til (Ubud, Uluwatu, Canggu eller noget fjerde), så står de alle og prøver at få dig til tage den første og den bedste taxa-mulighed, men forsøger at sælge dig en ny taxa-tur, selvom du måske har en returbillet. Tak nej til dette, men gå tilbage til det ticket-office, du har fået billetten udstedt hos og få koordineret her.

Et Paradis

Når man ankommer til Gili Air, kommer man helt ned i gear. Det helt klare krystalblå vand og stemningen af et ægte Ø-liv rammer en med det samme man stiger af båden. Øen er meget lille (kun 5 km. bred), en time på cykel kan man komme hele vejen rundt. Der er ingen motorkørende køretøjer på øen, altså kun cykler, el-løbehjul eller på fods. Vi lejede cykler for 3 hele dage mens vi var der og gav ca. 15 kr. pr dag pr. cykel. Det er den bedste måde at komme rundt på, dog er der enkelte steder hvor det er umuligt at cykle, da der er store sanddriver.

Desværre oplevede vi Gili Air som hårdt medtaget af epidemien, også noget hårdere end Bali. Næsten halvdelen af butikker mm var lukket og man kunne fornemme hvor hårdt det har været for de lokale på øen. De lever at turisme ligesom Bali gør det.

På Gili-Air lægges der op til ren afslapning og vi var der for en forlænget weekend (3 dage). Dette var nok og vi havde ikke behov for længere tid derovre, eftersom man hurtigt kommer igennem alt hvad der skal ses. På øen er der mange gode snorkling-muligheder, og bådture. Vi købte en privat bådtur på 3 timer til 250 kr. Vi sejlede ud om morgenen og var 3 forskellige steder hvor fik lov at svømme med de flotteste havskildpadder. Rigtig god oplevelse.

Vores villa, da vi boede på Gili Air.

Gili Air er en af de 3 øer der ligger ud for Lombok – de hedder Gili Trawangan, Gili Meno og Gili Air. Gili Air er en mere rolig ø, mens Trawangan er den største og her er der noget mere gang i den. Mange unge tager blandt herhen for at feste.

Dette var nogle af de erfaringer som vi har gjort os på vores tur til Bali, ovenpå en corona-epidemi. Der er åbent op og Bali har savnet turisterne.

Tak til Bali og folket for en rigtig god oplevelse – og tak til dig for at vise interesse i mit indlæg. Sidst men ikke mindst har jeg listet nogle produkter, der måske kunne vække din interesse til en eventuel Bali-tur. Rigtig god sommer.

Er du intereseret i at se flere billeder fra vores tur til Bali, så hop forbi min instagram